Dünyada ve Türkiye’deki Önemli Ceph Kullanıcıları

Dünyada ve Türkiye’deki Önemli Ceph Kullanıcıları

4 Mart 2018 Genel 0

Dünyada ve Türkiye’deki Önemli Ceph Kullanıcıları

 
Dağıtık Depolama: RAID Devrinin Sonu ve Neden Ceph Tercih Edilmeli? başlıklarında açıklanan sektördeki gelişmeler ve değinilen sebepler doğrultusunda dünyada dağıtık depolama çözümleri, bilhassa Ceph kullanımı her geçen gün hızla artmakta ve ciddi ölçekte kullanım örnekleri karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bulut iş yükleri için oldukça ideal bir çözüm sunan Ceph, bir çok servis sağlayıcı tarafından tercih edilmektedir. Bilimsel araştırma altyapılarından telekom operatörlerine, bulut servis sağlayıcılardan barındırma hizmeti veren kuruluşlara, büyük veri analizi yapan firmalardan üniversitelere kadar farklı bir çok sektörde pek çok kritik iş yükü depolama tercihini Ceph’ten yana kullanmaktadır.

Dünyada Ceph

Bu yazının hazırlandığı tarih itibariyle dünyada üretim seviyesinde çalışan bazı büyük ölçekli Ceph kümeleri ve referans alınan kaynaklar aşağıdaki tabloda listelenmiştir. Buradaki büyüklükler kurulum aşamasındaki büyüklükleri göstermekle birlikte zaman içerisinde büyüklüklerinin arttıkları bilinmektedir.

Kurum Büyüklük Referans
CERN 30 PByte İlgili rapor

İlgili Sunum

Yahoo 500 PByte İlgili Haber

İlgili Blog

Monash Üniversitesi 5 PByte İlgili Haber
Comcast 7 PByte İlgili Sunum
Dreamhost 3 PByte İlgili Haber

İlgili Blog

Bunların dışında Deutsche Telekom, Orange Telecom, SK Telecom gibi bir çok telekom operatöründe ve dünyanın en büyük mobil operatörü olan China Mobile bünyesinde Ceph tercih edilmektedir.

Bulut servis sağlayıcılarından Rackspace, DigitalOcean, City Cloud, UnitedStack gibi önemli altyapılarda yine Ceph kullanıldığı bilinmektedir.

Aynı zamanda Bloomberg, Cisco, ZTE gibi önemli ölçekte çalışan örnekler ve akademik dünyada Eurac Research, CERN, M.I.T. ve Monash üniversitesi gibi referanslar bulunmaktadır. Kendi kullanım senaryolarını Ceph topluluğu ile paylaşan dünyadaki diğer örneklere resmi sayfadaki ilgili bağlantıdan ulaşılabilir.

Türkiye’de Ceph

Ceph’in benzersiz yeteneklerinden faydalanmak üzere ülkemizde de depolama tercihini Ceph’ten yana kullanan bir çok firma/kuruluş bulunmaktadır. Kamuda TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde çalışan OpenStack bulut altyapısında Ceph tercih edildiği ve bu sayede Başbakanlık başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bazı bakanlıklar, kamu kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları ve bir çok TÜBİTAK enstitüsüne hizmet verildiği bilinmektedir.

Yine TÜRKSAT bünyesinde çalışan bulut altyapısında Ceph depolama çözümü tercih edilmekte ve diğer kurum ve kuruluşlara hizmet sağlanmaktadır.

Özel sektörde en eski Ceph kullanıcılarından birisi, video içerik sağlayıcısı konumunda hizmet veren Nokta Medya (izlesene.com, alkislarlayasiyorum.com) olmuştur. Ülkemizde Youtube’a erişim sağlanamadığı dönemlerde oldukça ciddi bir trafik ile karşılaşmış ve Ceph altyapısının esnekliği sayesinde hızla sistem büyütülerek talep karşılanmıştır.

Yine ülkemizdeki en büyük e-fatura servis sağlayıcılarından olan Uyumsoft’un kendi hizmetlerini çalıştırdığı bulut altyapısında Ceph kullandığı ve bu altyapı üzerinden kendi iş ortakları ve müşterilerine bulut hizmetleri, object storage hizmeti verdiği bilinmektedir. İstanbul ve Ankara’daki veri merkezlerinde bölge bazlı kullanım desteği mevcuttur.

Bulut servis sağlayıcısı konumunda hizmet veren CloudEOS, İstanbul ve İzmir’deki merkezlerinde CloudStack tabanlı bulut altyapısında Ceph depolama çözümünü tercih etmiştir.

Ülkemizin önemli üniversitelerinden birisi olan Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Merkezi (BCC)’de, depolama birimi olarak Ceph kullanılmaktadır.

Havacılık sektöründe havayolu, güvenlik, hava ambulans, denetim ve eğitim gibi bir çok alanda faaliyet gösteren Gözen Holding, bilişim altyapısında tercihini Ceph’ten yana kullanmıştır. Holding bünyesindeki FreeBird Airlines altyapısı tamamen Ceph üzerinden hizmet vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir