Blog

Ceph SSD/NVME Disk Seçimi

Ceph SSD/NVME Disk Seçimi Dağıtık mimaride çalışan Ceph depolama sisteminin en karakteristik özelliği, yüksek performanslı ve genelde SSD veya NVME tabanlı journal diskler ile depolama kümesine yazılan veriyi sıralı (sequential) hale getirmesi, böylece mekanik disklere yazma ve bu disklerden okuma hızını arttırmasıdır. Mekanik disklerdeki sorun, verinin diske yazılırken rastgele farklı bölgelere yayılması ve bunu sağlamak…
Devamı


27 Ocak 2019 0

OpenStack ile Ceph Object Storage Entegrasyonu

OpenStack ile Ceph Object Storage Entegrasyonu Bilindiği gibi Ceph, özellikle bulut iş yükleri için biçilmiş kaftan olup blok depolama, nesne tabanlı depolama ve dosya sistemi ihtiyaçlarının tamamını bir arada sunan bütünleşik, yeni nesil bir depolama çözümüdür. Tek nokta hatalarına karşı dayanıklı olması, yatay mimaride exabyte seviyelerine kadar kolayca büyüyebilmesi, meydana gelebilecek hataları otomatik düzeltmesi (self healing),…
Devamı


17 Aralık 2018 0

Ceph Object Storage Kurulumu

Ceph Object STORAGE Kurulumu Ceph; blok depolama, nesne tabanlı depolama ve dosya sistemi türündeki depolama ihtiyaçlarını tek bir platform üzerinden sağlayan bütünleşik bir çözümdür. Bu yazıda mevcut bir Ceph kümesine “object storage” servisinin eklenmesi ele alınacaktır. Object Storage Servisi Hakkında Ceph üzerinde “object storage” servisi Rados gateway sunucuları ile sağlanmaktadır. Yeni Ceph sürümlerinde “Rados Gateway…
Devamı


14 Aralık 2018 0

Ceph BlueStore

Ceph Bluestore BlueStore, Ceph için geliştirilmiş yeni bir depolama mekanizması olup Luminous sürümünden itibaren OSD’ler oluşturulurken varsayılan yöntem olarak kullanılmaya başlamıştır. Burada Bluestore’un varsayılan olarak kullanılması durumunun topluluk sürümü (community edition) için geçerli olduğunu, bu yazının hazırlandığı tarih itibariyle Ceph’i bünyesinde barındıran Redhat firmasının destek verdiği platformlarda Bluestore kullanımını henüz resmi olarak desteklemediğini ve teknik…
Devamı


4 Aralık 2018 0

Dünyada ve Türkiye’deki Önemli Ceph Kullanıcıları

Dünyada ve Türkiye’deki Önemli Ceph Kullanıcıları   Dağıtık Depolama: RAID Devrinin Sonu ve Neden Ceph Tercih Edilmeli? başlıklarında açıklanan sektördeki gelişmeler ve değinilen sebepler doğrultusunda dünyada dağıtık depolama çözümleri, bilhassa Ceph kullanımı her geçen gün hızla artmakta ve ciddi ölçekte kullanım örnekleri karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bulut iş yükleri için oldukça ideal bir çözüm sunan Ceph, bir…
Devamı


4 Mart 2018 0

Neden Ceph Tercih Edilmeli?

Neden Ceph Tercih Edilmeli? Günümüzde kullanılan verilerin neredeyse tamamının dijitalleşmesi sonucunda kullanılan sayısal veri miktarı her geçen gün hızla artmaktadır. Gartner, IDC ve Forrester gibi bağımsız araştırma şirketlerinin benzer raporlarında, kullanılan veri miktarının her 18-24 ay aralığında iki katına çıktığı ve buna bağlı depolama gereksinimlerinin her yıl %20 ila %40 arasında değişen oranlarda arttığı görülmektedir.…
Devamı


4 Mart 2018 0

Dağıtık Depolama: RAID Devrinin Sonu

Dağıtık Depolama: RAID Devrinin Sonu RAID teknolojisi depolama sistemlerinin yıllardır en temel yapı taşıdır. Son 30 yıldır neredeyse her türlü verinin farklı RAID yapılarında saklanabildiği görülmüştür. Ancak her devrin bir sonu olduğu gibi RAID devrinin de sonu yaklaşmaktadır. Yeni nesil depolama ihtiyaçlarını karşılamada RAID tabanlı sistemlerin yetersizlikleri görülmeye başlanmıştır. Disk boyutlarının her geçen gün büyümesi…
Devamı


4 Mart 2018 0

Ceph: Depolamanın Geleceği

Ceph: Depolamanın Geleceği Son zamanlarda adını giderek artan sıklıkla duyduğunuz Ceph, nesne, blok ve dosya sistemi tipi depolama ortamlarının tamamını bir arada sunan ve depolama sistemlerinin geleceği olarak görülen açık kaynak kodlu bir depolama çözümüdür. 2003 yılında California Üniversitesi’nde Sage Weil adlı öğrencinin doktora tezi olarak başlayan Ceph projesi, açık kaynak dünyasında ilgili topluluğun ciddi…
Devamı


4 Mart 2018 0